Týždeň slovenských knižníc v Slovenskej národnej knižnici - záver

By Milan

April 26, 2006
obrazok1 Výstavka Kuriózne tlače z fondov Slovenskej národnej knižnice

Zaujímavá bola aj výstavka Jubileá hudobných a literárnych osobností , ktorú pripravili odborní zamestnanci Archívu literatúry a umenia SNK. S návštevníkmi sme si pripomenuli výročia takých významných osobností ako boli: Mikuláš Schneider Trnavský (1881 – 1958, skladateľ, dirigent, pedagóg, regenschori, organizátor hudobného života), Ján Levoslav Bella (1843 – 1936, skladateľ, dirigent, pedagóg, priekopník slovenskej národnej hudby), Karol Kuzmány (1806 – 1866, básnik, prozaik a cirkevný hodnostár), Ivan Krasko (1876 – 1958, básnik a prekladateľ, vlastným menom Ján Botto) a Jozef Cíger Hronský (1896 – 1960, prozaik, autor literatúry pre deti a mládež, organizátor kultúrneho života na Slovensku, zakladateľ Zahraničnej Matice slovenskej).

obrazok2 Výstavka Jubileá hudobných a literárnych osobností

Návštevnosť SNK zvýšili už tradičné aktivity: Odpustenie poplatkov pri registrácii čitateľov (zaregistrovaných 74 nových čitateľov, z toho 25 z radov študentov) a sankčných poplatkov (1 126 kníh vrátených bez sankčných poplatkov), bezplatné poskytovanie medziknižničnej výpožičnej služby (vybavených 55 žiadaniek), medzinárodnej medziknižničnej výpožičnej služby (vybavených 224 žiadaniek) a rešeršných služieb (zhotovených 83 rešerší) a bezplatný prístup na Internet (uspokojených 359 používateľov).

Na svoje si prišli aj milovníci filmového umenia. V priestoroch Audiovizuálnej siene Slovenského národného literárneho múzea SNK sme si v rámci Roka Ľ. Štúra pripomenuli 190. výročie narodenia a 150. výročie úmrtia slovenského velikána premietaním filmov o Ľudovítovi Štúrovi Niet inej cesty (34 študentov z Gymnázia V. Paulinyho – Tótha v Martine) a Andrejovi Sládkovičovi Druhá láska (29 študentov z Gymnázia V. Paulinyho – Tótha v Martine). Zaujala aj adaptácia historickej povesti J. M. Hurbana Olejkár s tematikou zo 14. storočia o Matúšovi Čákovi Trenčianskom (45 študentov z SPŠ v Martine). Pred každým predstavením PhDr. Ivana Danková oboznámila návštevníkov s organizovaním celoslovenského podujatia TSK, Roku Ľudovíta Štúra a pridala zaujímavé poznatky o osobnostiach štúrovskej generácie (Ľ. Štúr, A. Sládkovič, J. M. Hurban). V Slovenskom národnom literárnom múzeu bola širokej verejnosti sprístupnená výstava ilustrácií a knižných diel Michala Hudáka, slovenského autora žijúceho vo Švédsku, Loď a ohnivý kameň. Mgr. Eva Kalnická pripravila pútavú prezentáciu vystavených ilustrácií a kníh najmenším návštevníkom v peknom podujatí Michal Hudák, výtvarník a spisovateľ . Deti nakreslili tiež vlastné videnie predstavených kníh a príbehov, ktoré darovali múzeu (22 žiakov zo ZŠ A. Dubčeka v Martine + 3 dospelí).

obrazok4 Michal Hudák, výtvarník a spisovateľ

Najmenším návštevníkom bolo určené rozprávanie a čítanie o Pavlovi Dobšinskom Rozprávkový svet Pavla Dobšinského spojené s premietaním sfilmovanej rozprávky Múdry Maťko a blázni. Deti sa bezprostredne zapojili do besedy o živote slovenskej rozprávky a jej filmovom spracovaní, ktorú im pripravila PhDr. Jelka Borcovanová (20 žiakov zo ZŠ A. Dubčeka a z Osemročného gymnázia v Martine).
K úspešnému priebehu TSK prispeli pracovníci SNK aj na pôde iných inštitúcií. Veľký význam mal odborný seminár Osobnosť knižnično – informačného pracovníka v znalostnej spoločnosti, ktorý sa uskutočnil dňa 31. 3. 2006 v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici, ktorého odborným garantom bol generálny riaditeľ SNK Doc. PhDr. Dušan Katuščák, PhD. Nemalý záujem vzbudila aj prezentácia Bratislavského antifonára III pre študentov Gymnázia bilingválneho anglicko – slovenského Milana Hodžu v Sučanoch, ktorú si mohli pozrieť v Sučanoch dňa 30. 3. 2006.

obrazok5 Michal Hudák, výtvarník a spisovateľ

Návštevníci SNK si mohli počas celého TSK zakúpiť tituly z produkcie Slovenskej národnej knižnice. K najpredávanejším artiklom patrili fotosúbory Jána Kollára, Jána Smreka a Janka Jesenského, Lexikón slovenských žien, Príručka ku genealogickému výskumu na Slovensku a v slovacikálnom zahraničí, Biografistika a pohľadnice Slovenskej národnej knižnice.
Prístup na všetky akcie a podujatia organizované Slovenskou národnou knižnicou počas Týždňa slovenských knižníc bol bezplatný.
Týždeň slovenských knižníc v Slovenskej národnej knižnici hodnotíme ako úspešný. SNK sa zviditeľnila svojou prácou ale aj zásluhou primeranej propagácie na celoslovenskej (Slovenský rozhlas) i regionálnej úrovni (Televízia Turiec, Nový život Turca, Žilinský večerník, Región žurnál). Mierne sa zvýšila návštevnosť knižnice, niektorí zamestnanci pripravili nové námety do ďalšieho ročníka podujatia. SNK tak prispela k úspešnému priebehu TSK v celoslovenskom meradle.



← newer | older →

Comments

Sorry, comments are closed for this item.

Thanks for reading.

“Few people are capable of expressing with equanimity opinions which differ from the prejudices of their social environment. Most people are even incapable of forming such opinions.” -Albert Einstein

“Few people are capable of expressing with equanimity opinions which differ from the prejudices of their social environment. Most people are even incapable of forming such opinions.” -Albert Einstein


High Priority Free Software Projects

 High Priority Free Software Projects

Features Archives

Recent Blogs

Recent Videos

Recent Photos Gallery

Most Viewed Features

Links

  • Lauren A. Colby
  • Not f'd — you won't find me on Facebook
  • ANTI-STATE•ANTI-WAR•PRO-MARKET
  • Môj veréjny mediagoblin
  • Kniha vitazstvo nad rakovinou
  • English to Slovak Slovak to English (certified)
  • Video vitazstvo nad rakovinou
  • gentoo.org
  • Made with Django.
  • Go To Project Gutenberg
  • Stanislaw Lem
  • Slashdot
  • [FSF Associate Member]
  • Weather
  • http://www.iherb.com
  • Mastodon